Przejdź do głównej zawartości

Jakie przepisy ppoż w sklepie

Czy projektowanie sklepów na papierze jest łatwe? Jak się za to zabrać? A może lepiej zlecić to architektowi, który nie gorzej się zna i wszystko zaprojektuje tak, jak powinno się? Projektowanie sklepu podobne jest do projektowania wnętrza domu, choćby trzeba w takim projekcie uwzględni więcej przepisów. Chodzi o te przepisy, które dotyczą bezpieczeństwa klientów, bezpieczeństwa na wypadek pożaru i tak dalej. Czasami w sklepach spożywczych jest tłoczno i w projekcie powinno się to przewidzieć.

Alejki muszą być szerokie, by wózki klientów mogły się mijać bez przeszkód Z kolei projekt sklepu odzieżowego musi uwzględniać też miejsce na przymierzalnie. Takie powinny być minimum 2, w współzależności od tego, czy sklep znajduje się w dużej galerii, czy nie. Poza tym każdy projekt sklepu z bielizną musi u względniać także miejsce dla pracowników. Może być to kuchnia wraz z przebieralniami lub pokój socjalny i szatnie. Pracownicy muszą mieć miejsce, w którym się przebiorą i zjedzą drugie śniadanie lub kolację podczas popołudniowej zmiany. Ważne jest również miejsce na towar, który przywożą kolejne dostawy. Nie wszystko od razu ląduje na sklepie, część towaru musi czekać na swoją kolej. Właściwie każdy projekt piekarni powinien uwzględniać to, że klienci będą chcieli obejrzeć towar przed zakupem. Bułki i ciastka muszą być wystawione w ladach podświetlanych i przeszklonych. Dzięki temu klienci stojący w kolejce będą mogli wybrać, co kupić. Na prawdę często nierzadko kupują coś prócz tego, bo widzieli to w witrynie i postanowili się skusić na zakup.
Sprawdź: projekt sklepu budowlanego poznań.